Pinterest

Pinterest

2012. máj. 28.

Bodzaszörp

Ma nagyon termékeny vagyok. Úgy tűnik, jó hatással van rám ez a néhány csepp frissítő eső :)

Szóval, tegnap kivándoroltam bodzát szedni, ugyanis kaptam egy remek bodzaszörp receptet. Sajnos, mire időt tudtam erre szakítani, az akác elvirágzott, így az kimarad, de remélem, így is legalább olyan fincsi lesz, mint amilyet én kóstoltam.

Íme a recept:

Kb. 50 nagy fej bodzavirág
10 liter víz
6 kg cukor (hát igen, nem az a diabetikus fajta...)
150 gr citromsav
100 gr borkősav
20 gr nátrium benzonát

Hogy hogy jön ide az akác? Úgy, hogy akitől a receptet kaptam, úgy készítette el, hogy még vagy 20 akácvirágot is tett bele, plusz fodor mentát, citromfüvet, citromot. Mivel én akácot nem találtam már, így több bodzát szedtem, a többit pedig én is bele tettem.

Elkészítés:

Egy nagy edénybe tegyük bele a növényeket (bodzát mosatlanul, a virágporral együtt), öntsük rá a vizet, egy napig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le, nagyon alaposan, mondjuk függönyön keresztül, hogy a legapróbb szennyeződés is fennakadjon. Majd adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, kavargassuk, amíg a cukor elolvad.

Öntsük üvegekbe, és tegyük el száraz, hűvös helyre. Nyári nagy melegben vegyük elő, és hűsítsük vele a kitikkadtakat :)


2 megjegyzés:

  1. Hűűű ez bizti nagyon finom!Az idén mi is sok bodzavirágot gyűjtöttünk, nagy részét megszárítottuk télre, teához, egyrészéből pedig ivólevet készítettünk, kevesebb cukorral, igaz az rövid ideig tárolható.
    A hársvirágzás még ezután lesz, nagyon finom tea készíthető belőle!

    VálaszTörlés
  2. Nahát! Bodzatea? Még nem ittam olyat, biztos nagyon finom!
    Én meg nemrég pipacs szörpről hallottam... az is érdekes lehet... :)

    VálaszTörlés