Pinterest

Pinterest

2012. ápr. 6.

Nagypénteki imádság

„És tövisből fonott koronát tőnek a fejére, és nádszálat a jobb kezébe; és térdet hajtva előtte, csúfolják vala őt, mondván: Üdvöz légy zsidóknak királya!  És miután megcsúfolták, levevék róla a palástot és az ő maga ruháiba öltözteték; és elvivék, hogy megfeszítsék őt.
(Máté 27,29-30)

imadkozo-kezek 

Mennyei Atyám, a szavak a nagypénteki úton jelentéktelenek. Ezért nem merem imádságomban szavakba foglalni hálámat s mindazt, amit most érzek. Megrendítő, amit értünk tettél, ó, Úr Jézus! Hagytad, hogy megkötözzenek és megcsúfoljanak, hagytad, hogy arcodra köpjenek és köntösödre sorsot vessenek. Minden gyalázatot vállaltál értünk és helyettünk.
A jeruzsálemi asszonyok legalább szeretni tudtak téged a golgotai úton, és siratni tudtak téged a szeretet könnyeivel; mi még ezt sem tudjuk megtenni ma érted, de imádságunkban, íme, itt vagyunk kereszted körül és hallgatjuk a kegyelem szavát, amit a kereszten értünk mondtál: „Atyám, bocsáss meg nekik.” Nekünk.
            Drága Urunk, tudjuk, hogy nem érdemeljük meg ezt a gyötrelmes szenvedést, de azt is tudjuk, hogy a golgotai kereszten a legnagyobb amnesztiát hirdetted ki a világ felett, s tudjuk, hogy nekünk ezt a véren szerzett bocsánatot egy pillanatig sem szabad elfelejtenünk. Segíts, Urunk, hogy ne a magunk keresztjére figyeljünk s ne arról beszéljünk, hanem csak a tiédre tekintsünk, ami beleépül minden golgotás szívébe, mely kegyelemre szomjúhozik, legyen az akár egy nép, akár egyetlen ember árva szíve.
            A te kereszted, Urunk, véres a gyűlölet-katonák kardjától, de a te kereszted, Urunk, mégis csillogó fehér attól a legáldottabb tisztaságtól, ami belőled árad, ó, Isten szelíd báránya. Odahajtjuk döbbent homlokunkat keresztedhez, s csendben elfogadjuk ezt a csodát: irgalmad, kegyelmed és szereteted csodáját.
            Mindezt neked köszönjük szent Istenünk, töviskoronás Krisztusunk áldott mennyei Atyja. Tiéd a dicséret és a dicsőség mindörökké!
Ámen

(Csiha Kálmánné: KIÁLTOTTAM, MEGHALLGATTÁL… Zsolt 138,3
 Asszonyok imádságoskönyve

Kiadó: Erdélyi Református Egyházkerület,
Kolozsvár, 2002)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönjük, ezt a gyönyörű imádságot!
    Áldott Feltámadás Ünneplést kívánunk!

    Pápai Teológusok!

    Békesség Istentől!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, én is áldott Ünnepet, a legációkban áldott szolgálatot kívánok a Pápai Teológusoknak! :)

    Isten áldjon Benneteket!

    VálaszTörlés