Pinterest

Pinterest

2019. ápr. 20.

Nagypénteki menü a lelkészlakban

Bár reformátusként a böjtöt főleg lelki dolgokban éljük meg, Nagypénteken mégiscsak az a szokás alakult ki nálunk, hogy nem eszünk húst. Se reggelire, se ebédre, se vacsorára. Így történt most is, s ebédre a következő menüt készítettem:

Gombakrémleves, tojásos nokedli, kapros káposztasaláta.

A gombakrémlevest nagyon egyszerűen készítem:

Egy fej vöröshagymát összevágom, kevés olajon megdinsztelem, ráteszek negyed kiló tisztított, szeletelt csiperke gombát, picit sózom, borsozom, fedőt rá, párolom. Mikor összepárolódik, felöntöm egy liter vízzel, teszek bele egy erőleves kockát, felfőzöm, majd botmixerrel összeturmixolom. Ezután pici lisztet keverek tejszínbe, amit belekeverek a levesbe, újraforrástól számítva pár percig még főzöm, és kész is. Hogy vonzóbb legyen a gyermek számára, levesgyöngyöt is teszek bele. (Nem mindig jön be... :D )

A tojásos nokedli is a világ legegyszerűbb ételei közé tartozik:

Hagyományos módon nokedlit főzünk, majd egy nagyobb serpenyőben valamilyen zsiradékot melegítünk fel, amibe beleszedjük a lecsöpögtetett nokedlit, amire ráöntjük a felvert, szánk íze szerint fűszerezett tojásokat. Forgatjuk, sütjük, pirítjuk - ugyanis nálunk pirulva kelendőbb - és kész is.

Kapros káposztasaláta:

Igen, tudom, hogy a tojásos nokedli mellé ecetes fejessaláta dukál, de most nem volt itthon salátám, viszont kaptam egy kedves rokontól egy csokor friss, illatos kaprot, amit muszáj volt felhasználnom gyorsan valamibe.
Egy negyed fej káposztát felaprítok, a kaprot is ráaprítom, picit sózom, pár csepp olajat cseppentek rá, majd pár csepp ecetet is, összeforgatom, és kész is. Friss, üde, ropogós, tavaszi salátát kapunk.

Egészségünkre! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése