Az úgy volt, hogy Anyától kaptunk egy fonott kalácsot, de éppen nem akart elfogyni, és nem akartam, hogy ránkszáradjon. Kitaláltam hát, hogy máglyarakás lesz a vasárnapi desszert. Viszont nem találtam itthon almát... de találtam olyan szeletelt mandulát, amit a múltkor akciósan vettem, "jó lesz valamire" alapon, de eddig nem használtam fel, meg egy kis kókuszreszeléket, meg egy nagy húsvéti tojást...
Ez lett belőle:Hozzávalók:
1 fonott kalács
kevés vaj/margarin a tepsi kikenéséhez
maradék csoki
szeletelt mandula
kókuszreszelék
5 tojás
fél liter tej
4 ek baracklekvár
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint 1-2 kanál cukor
ízlés szerint a tálaláskor egy kis krémpuding a tetejére
Elkészítés:
A kiválasztott tepsit kikenjük a zsiradékkal, felszeleteljük a fonott kalácsot, kb. 1-1,5 cm-es szeletekre, belerendezgetjük a tepsibe. Rátördeljük a csokitojást (az enyém most egy óriási volt, még húsvétra kapta a Zuram a Nagymamámtól :) ), vagy bármilyen mikulás/nyuszi/bari figurát, de lehet nagyon snasszul sima tortabevonót is használni, :) majd rászórjuk a szeletelt mandulát, kókuszreszeléket (nekem kb. 1-1 marékkal volt). A tojás sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, és ha még édesebbre szeretnénk, még cukorral (nem szükséges amúgy), majd hozzáadjuk a tejet, és jól elkeverjük. Ezt a "lét" egyenletesen elosztva ráöntjük a kalácsra. A fehérjét elkezdjük felverni közepes erősségen, apránként 1-2 kanál cukrot adunk hozzá. Majd ha kemény hab lett, óvatosan forgatva belekeverjük a baracklekvárt, és ezt a masszát szépen elsimítjuk a tepsi eddigi tartalmán. Ha gondoljuk, lehet egy pár szeletke mandulát a tetejére szórni, úgy még mutatósabb.
175 fokon sütöttem, légkeverésesen, nem néztem, hány percig... amikor szépen megpirult a széle, a teteje meg szép sült színű lett, akkor kivettem. Igazán finom lett, a fiúknak is nagyon ízlett. Ja, igen, a tetejére pedig tehetett, aki kért egy kis csokis krémpudingot, hogy még szaftosabb legyen. :)
A legjobb az egészben, hogy kb. annyi idő alatt, míg ezt leírtam, össze is állítható, és csak néhány perc a sütés (kb. 20). Tehát egy gyors, fincsi desszert. És igazából bármit tehetünk bele, amit találunk otthon. :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése