Pinterest

Pinterest

2016. júl. 17.

Az az indulat legyen bennetek...

Napok óta az az ige motoszkál bennem, hogy "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt:" (Filippi 2,5). Ezzel kelek, ezzel fekszem, és forgatom a szívemben, mint Mária :) Aztán ma ezt olvasom a kis napi igeolvasásom során: (Napi Remény - Rick Warren)

"Úgy látod az embereket, ahogy Jézus?

„Amikor Jézus partot ért és látta a nagy tömeget, megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok.” (Márk 6,34a, NIV fordítás)
A legjobb módja annak, hogy megállapítsd, hogy Isten szemszögéből szemléled-e a világot az, hogy megvizsgálod, miként tekintesz más emberekre.
Ez a lelki érettséged legjobb mutatója ­– nem az, hogy mennyire ismered a Bibliát, milyen gyakran jársz gyülekezetbe, szolgálsz-e, adakozol-e, vagy imádkozol-e eleget, hanem a kapcsolataid és, hogy miként látsz másokat. Mert az élet a szeretetről szól!
Tehát hadd tegyek fel néhány kérdést. Hogyan látja Isten a házastársad? Értékesnek. Elfogadhatónak. Szerethetőnek. Olyannak, akinek meg lehet bocsátani. Te is ilyennek látod őt? Úgy tekintesz rá, ahogy Isten teszi?
És mi a helyzet a boltban vásárló idegennel? Azzal, aki bevág eléd a dugóban? Az utcán lévő koldussal? Mit látsz, amikor másokra nézel? Nehézségeknek látod őket? Tehernek?
A munkatársaidat ellenségeknek tekinted? Vetélytársaknak? Vagy úgy látod őket, ahogyan Isten látja őket?
Istennek minden ember fontos. Nem számít, hogy kik ők, vagy mit tettek, vagy éppen miben hisznek. Krisztus meghalt értük, Jézus szereti őket, Istennek terve van az életükkel és azt akarja, hogy kapcsolatban legyenek vele.
A Biblia azt mondja a Márk 6,34-ben: „Amikor Jézus partot ért és látta a nagy tömeget, megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok.” (NIV fordítás) Jézus így látja az embereket.
Ezt a fajta látásmódot szeretném, ha kialakítanád és megtanulnád így látni az embereket – hogy ne csak a saját családod iránt érezz könyörületet, hanem a szomszédaid, a közösségeid, az országod és az egész világ iránt is. Legyen a lelki látásod egyre szélesebb és tisztább amint megtanulod úgy szemlélni az embereket, ahogy Jézus teszi.
Beszéljetek róla
  • Mi változik meg benned és a szemléletedben, amikor elkezdesz Isten szemein át tekinteni másokra?
  • Mi tart vissza, hogy ne Isten szemein keresztül nézz az emberekre? Lehet, hogy ezek olyan dolgok, amik elterelik a figyelmedet pl. büszkeség, versenyszellem vagy elfoglaltság. Hogyan tudod ezeket a tényezőket visszaszorítani?
  • Hogyan tudsz könyörületességet mutatni más emberek iránt, leginkább a családodon belül?
* (Daily Hope by Rick Warren)"

Olyan nagyon könnyű ítélkezni. Olyan nagyon hamar esünk ebbe a hibába. Mert ilyenek vagyunk mi emberek... Pedig Jézus egyforma szeretettel néz ránk. Igen. Még rá is, akit nem szeretsz, mert nem tetszik, ahogy viselkedik veled, vagy másokkal. Igen, még rá is, aki bántott téged. És igen, rád is, aki tudod, hogy te magad sem vagy tökéletes, és bizony, te is töviseket szórsz magad köré alkalomadtán.
De milyen jó, hogy mi ismerhetjük a kijelölt utat! Mi látunk egy csodálatos példát magunk előtt, egy elénk élt életet, amit követhetünk - kisebb-nagyobb sikerekkel. De abban mindig biztosak lehetünk, hogy szeretettel vesz körül minket a mi Urunk, és akár mit teszünk, megbocsát, és szeretete nem változik. Mi milyen példát adunk mondjuk a gyerekeinknek? És mindig egyforma szeretettel, türelemmel, lehajló megbocsátással vesszük körül őket? És azokat, akik távolabb állnak tőlünk? Érdemes ezen elgondolkodnunk, hiszen a Filippi 5-ben mit olvasunk? "Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt:" Motozzon ez bennünk, amikor nehéz elszenvednünk egymást szeretetben!

1 megjegyzés: