Pinterest

Pinterest

2016. dec. 6.

Adventi gondolatok




Azt szoktuk mondani, hogy ez az év legszebb időszaka… De valóban az? Hagyjuk, hogy az legyen? Nem az történik sok esetben, hogy a mindennapi rohanás, a gondjaink, a félelmeink uralkodnak rajtunk, és meggátolnak bennünket abban, hogy olyan legyen az Advent, és az Ünnep, ami méltó lenne hozzá? Olyan könnyen elsodorják a mai embert a hullámok…
Változik a világ – szoktuk mondani. De benne változunk mi is, mert sodródunk az árral. Szeretjük felemlegetni a régieket, akik az estéiket azzal töltötték, hogy egy-egy háznál összegyűlve, kukoricát morzsolgatva, tésztát nyújtva, szövés-fonás közben énekelgettek, beszélgettek, nevettek vagy sírtak, de közösségben éltek. Hova lett mindez? Hova lett az emberek társaság iránti vágya? Bezárkózunk a magunk kis világába, mert félünk megosztani az érzéseinket, örömünket, bánatunkat, hiszen olyan sokszor tapasztaltuk már azt, hogy visszaéltek a bizalmunkkal, szeretetünkkel.
Valamit elveszítettünk… Valamit, amit nemes egyszerűséggel, egy szóval megnevezhetünk. Nyugalom.
Hova lett? Ki tudja… Persze ráfoghatjuk a megélhetésre – de régen dúskáltak ez egyszerű emberek?! Ráfoghatjuk a világra – de ha megnézzük a történelem zajlását, nem mondhatjuk, hogy korábban mennyivel kevesebb háborúskodás lett volna… Mégis, valaki elvette a nyugalmunkat. Hagytuk, hogy elvegye.
De tehetünk ellene! Azt olvastam valami bölcs facebookos képen, hogy abból tudhatjuk, hogy kiegyensúlyozott a lelkünk, hogy amikor bántanak bennünket, nem omlunk össze, hanem azt kutatjuk, hogy aki bántott, annak mi lehet erre az oka, milyen lelki gyötrődésen megy éppen keresztül. Vagy valami ilyesmi :) Sokkal frappánsabban volt megfogalmazva… Mindenesetre, ez alapján megállapíthatom, hogy nagyon kiegyensúlyozott vagyok, mert pontosan ezt élem át oly sokszor. Persze, nem azt mondom, hogy páncélból vagyok, és nem karcol meg semmi, de az a belső békesség nem hagyja bennem, hogy ezek a csip-csup apróságok, amik az Isten nagy tervéhez képest milyen kis porszemek, elvonják a tekintetemet a Legnagyobbról!
Azt mondja a Filippibeliekhez írt levél, a 4,7-ben, hogy „az Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveinket és gondolatainkat a Krisztus Jézusban”. Mert Ő ismer bennünket, és nem akar minket magunkra hagyni ebben az elidegenedett, kiüresedett, magányos világban, amit az ember maga köré teremtett. És ha hagyjuk, hogy az Ő békessége töltsön el bennünket, akkor visszatér az az elveszett nyugalom a szívünkbe, és nem félünk az emberektől, az emberekkel való közösségtől, és nem félünk az ünneptől, nem félünk a találkozásoktól, nem félünk a jövőnktől, mert tudjuk, hogy Isten ott van velünk, a szívünk mélyén, békesség formájában, ami mindennél nagyobb, és minden értelmet meghalad. Elcsendesíti a viharokat, az erőtlen erejét megsokasítja.
Mikor lesz igazán szép az ünnepünk? Mikor lesz igazi az ünnepünk? Ha ŐT nem hagyjuk ki belőle. Hiszen Ő az oka és a célja, az értelme és a lényege az ünnepnek. De ha erről megfeledkezünk, akkor hiába minden próbálkozásunk. Nélküle nem lesz igazán ízes a bejgli, nem lesz igazán csillogó a karácsonyfa, a karácsonyi angyalok nem fognak igazából megérkezni az otthonokba.
Híjuk be magunkhoz azt, Aki eljött közénk az első karácsonykor, s igazi lesz az ünnepünk! Ámen

Kép: pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése