Pinterest

Pinterest

2012. márc. 22.

Húsvéti étkek

Ígértem, hogy fogok egy kis húsvéti recept-ajánlóval is kedveskedni a hűséges - vagy éppen újonnan bekapcsolódó - olvasóimnak. Most hozok egy párat, olyanokat, amiket jómagam is szoktam, vagy terveim szerint fogok készíteni ezen az ünnepen.

Elsőként :

Ha húsvét, akkor szinte kötelező a sonka... Megmondom őszintén, én már megvettem a mi húsvéti sonkánkat, és a fagyasztóban várja, hogy felhasználjuk. Mivel igen szép példány, azt hiszem, hogy néhány szeletet levágok belőle, hogy a reggel egy kis friss sonkával indulhasson, bár azt hiszem, általános jelenség, hogy lelkészéknél a vasárnapi reggeli igencsak futtában történik, ha történik egyáltalán, főleg, ahol már fél 9-kor kezdődik az első Istentisztelet... :) Mindenesetre a sonkához dukál egy kis tojáskrém is - főtt tojás, egy kis vaj, egy kis mustár, egy kis tejföl, egy kis só, egy kis bors, egy kis petrezselyem zöldje, és már kész is! :) Vagy a töltött tojás, ami szintén nagyon egyszerű, és nagyon finom, de azoknak ajánlom, akik vasárnap reggel ráérnek kicsit pepecselni, esetleg ezt második fogásnál, az ebédnél is lehet tálalni. Ehhez szintén megfőzzük hó keményre a tojást, félbevágjuk, a sárgát kivesszük, a fehéreket szépen elhelyezzük egy "dizi" tálon, a sárgákat egy tálban szépen összetörjük (villával), adunk hozzá bármilyen kenőmájast, vagy májkrémet, pici olajat (hogy lágyabb legyen), pirospaprikát, sót, borsot, (egyéb fűszert, amilyet szeretünk), s miután ezt jól összedolgoztuk, szépen visszapúpozzuk a fehérekbe.

Leves: 

Ami sonka marad, azt felkockázom, felkarikázott répával, zöldséggel, felkockázott krumplival, borssal, babérlevéllel felteszem főni, majd mikor már alakul, konzerv babot öntök hozzá (általában chiliset, és azért konzervet, hogy ne kelljen az áztatással macerálni - de ez már csak az én lustaságom... (: ), majd kóstolás után még lehet ízesíteni, ahogy tetszik. Ez aztán olyan kiadós, hogy csak nocsak. :)

Második "féle":

Tökéletes második fogás ilyenkor egy kis töltött csirke (vagy bármilyen töltött hús).  Általában mindenkinek megvan a maga jól bevált tölteléke (nekem is), de most találtam egy újat, megosztom Veletek is.
Hozzávalók:
  • 1 csirke
  •  2 zsemle
  •  2-3 elkapart csirkemáj
  •  1 tojás
  •  egy közepes fej hagyma
  •  egy + három kanálkacsazsír
  •  2 gerezd fokhagyma
  •  4-5 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  •  só, bors, pirospaprika
A zsemléket vízben beáztatom, majd jól kifacsarom. A hagymát apróra vágom és megpirítom a zsíron. A villával szétnyomkodott zsemléket összekeverem többi hozzávalóval, sózom, borsozom és késhegynyi paprikát teszek bele. A csirkének a combja és mellehúsa bőre alá töltöm a tölteléket, majd egyenletesen elnyomkodom. Bevarrom, vagy megtűzöm (ez akár el is maradhat), kívül-belül sózom és tepsibe teszem. Leöntöm három kanál olvasztott zsírral és kevés vizet öntök alá. Letakarom alufóliával és a forró sütőbe tolom. 15 perc után leszedem a fóliát és a pecsenyezsírral időnként megöntözve szép pirosra sütöm. (Forrás: http://grocceni.com/recept/toltottcsirke.html)


Másik nagy kedvenc ilyenkor a töltött dagadó (amire a múltkor az én drága Uram olyan édesen rácsodálkozott, hogy "jéé, ez így készül?!" ((: )

Hozzávalók:
  • 1 nagy dagadó felszúrva
  • olaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg darált hús
  • 0,5 kg darált gomba
  • 0,5 kg darált csirkemáj
  • 3 tojás
  • 3 száraz zsemle
  • 4-5 ek mustár
  • bors
  • majoranna
  • hús fűszerezéséhez: só, bors, majoranna, fokhagyma
  1. A dagadót kívül-belül jól befűszerezzük. Félre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  2. Zsíron megpirítjuk a hagymát a petrezselyemzölddel és a fokhagymával.
  3. Rádobjuk a húst, amivel fehéredésig pirítjuk.
  4. Ezután jöhet a máj és végül a gomba is.
  5. Fűszerezzük és belefőzzük-sütjük a felvert tojásokat.
  6. Hozzáadjuk az áztatott, kinyomkodott zsemléket, a mustárt, jól összedolgozzuk és megtöltjük vele a dagadót.
  7. Tepsibe tesszük, a tetejét jól megkenjük olajjal, egy kis vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és mehet a forró sütőbe. Kb 1,5-2 órát sütjük.
Ezt is a netről vettem most, (forrás: http://www.nosalty.hu/recept/gombas-majas-toltott-dagado), mert nálam ez is ilyen "ami van, beledobjuk" alapon működik :)

Köretnek együnk sok-sok friss salátát, hogy valamennyire ellensúlyozzuk ezt a sok "szörnyűséget"! :)

Desszert: 

Tegnap találtam egy receptet, amit mindenképpen ki fogok próbálni... :)

Kosárka
Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 10 dkg őrölt dió
  • 7 dkg cukor
  • 1 kanál kakaópor
  • 1 dkg sütőpor
  • 1 dl tej
Krém:
  • 3 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 16 dkg porcukor
  • magozott megy vagy más gyümölcs a tetejére
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd kosár formákba nyomkodjuk vékonyan. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Ha a forma még nem bejáratott kenjük ki vajjal vagy olajjal.) Ha megsült akkor kiborítjuk a formákból.
A krémhez a tejet felfőzzük a liszttel, cukorral, vaníliás cukorral majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt akkor hozzáadjuk a vajat vagy margarint és jó alaposan elkeverjük. A formákat megtöltjük a krémmel és a tetejére magozott meggyet vagy másmilyen gyümölcsöt teszünk. (Forrás: http://olcso-receptek.hu/desszert/kosarka/)

Szerintem biztos jó lehet!

Végül, egy kis plusz, amit akár reggelihez, akár desszertnek lehet tálalni:

Sárga túró, amit még egy legáció alkalmával tanultam :)

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 20 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 gézdarab vagy konyharuha

Elkészítés:

A tejet felteszem melegedni egy csipet sóval, a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokat egyenként felütöm egy tálba, és éppen csak annyira keverem össze,
hogy a sárgájuk kifakadjon, majd hozzáöntöm a tejhez, és nagyon lassú tűzön, óvatosan kevergetve, addig főzöm, amíg a tejsavó kicsapódik a tetején. Ekkor beleszedem egy szűrőbe fektetett gézdarabba, és pár órára, hűvös helyre akasztva kicsepegtetem belőle a tejsavót. (Én úgy szoktam, hogy fogok egy nagy fazekat, keresztbe ráteszek egy fakanalat, amire felkötöm, mint egy batyut, egy konyharuhában a "túrót", és úgy szépen le tud csepegni.) Miután lecsepegett, hűtőbe teszem tálalásig. Tálaláskor szeletekre vágva kerül a főtt sonka és a kalács mellé.

És persze ne feledjük el, hogy a lelkünket is táplálnunk kell az Ünnepen!! Senki ne feledkezzen meg az ünnepi Istentiszteletekről! ;)

2 megjegyzés: