Pinterest

Pinterest

2012. nov. 30.

Az ünnep margójára



Megkezdődött Advent. Külsőségekben és a szívekben egyaránt. Elkezdtük díszíteni, szépíteni a Községünket, otthonainkat, de ezzel egy időben azon vagyunk, hogy a szívünkbe is minél többet be tudjunk engedni ennek az ünnepkörnek a hangulatából, az érzésekből, s abból, ami igazán lényeges: a mindent átjáró isteni szeretetből. Nem mindig könnyű ez. Nem könnyű akkor, amikor valaki az elmúlt karácsonykor még kedves szerettével együtt ünnepelt, aki azonban az év során eltávozott az élők sorából… Nem könnyű akkor, amikor egyre többen vannak körülöttünk, családjainkban, barátaink között, akik napi anyagi gondokkal küzdenek, akiknek emiatt talán szomorkás, egyszerű, különösebb csillogástól mentes lesz a karácsonyi otthona… Nem könnyű akkor sem, amikor azt látjuk, hogy nem csak anyagilag, de erkölcsileg is egyre nagyobb kilátástalanság vesz körül bennünket, s azt érezzük, hogy gyermekeink, a következő, most felnövekvő generáció tagjai olyan tulajdonságokat szívnak magukba, melyek még a társadalmi morál által sem kontrollálhatók. Eltévedtünk. Eltévedt a világ. Ám ez nem új keletű probléma. Kétezer évvel ezelőtt hasonló helyzetben éltek az emberek, még akkor is, ha körülményeik teljesen mások voltak. Nem volt számítógép, internet, xbox, stb… nem volt tele ruhásszekrényük és fagyasztóládájuk… nem volt közoktatás és szociális ellátórendszer… De voltak kétes erkölcsű emberek, akik nagy hatással voltak másokra, voltak kiábrándult, kétségbeesett családfők, és voltak olyanok, akik arra vágytak, hogy jöjjön valaki, aki tud változást hozni ebbe a világba.
Ez a Valaki közel kétezer évvel ezelőtt megszületett erre a földre, Betlehemben, egy istállóban, egy jászolban helyet kapva. Így kellett lennie, és így történt. Miért? Azért, hogy felcsillanjon a remény. Hogy ne maradjunk sötétségben, hogy megtaláljuk az utat a boldog életre.
Sokan nem ismerték Őt fel akkor, mint ahogy ma sem. Azt várták Istentől, hogy harcost küldjön, igazságosztót, aki leigázza az elnyomókat. Ma nem ezt várják sokan? S Isten mit küldött? Szeretetet. Békességet. Türelmet. Jóságot. Szelídséget. Elfogadást. Kegyelmet. Miért nem elég ez az embernek? Mit akar többet? Miért akarunk többet? Jézus azt mondja: „Keressétek először az Isten országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Máté evangéliuma 6,33)
Az ünnep küszöbén állva, próbáljuk meg közel engedni magunkhoz a karácsonyt, annak igazi tartalmával. Ne a csillogásra, vagy annak hiányára tekintsünk. Ne a múltra, ne a jövőre. Tekintsünk a jelenre. Azokra, akik most mellettünk vannak, akiket most szerethetünk szívünk minden szeretetével. Arra, hogy Isten értünk is adta az Ő szent Fiát, mert szeret bennünket. 



„Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jó akarat!” (Lukács evangéliuma 2,14)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése